מיצוי זכויות פרישה מוקדמת

מיצוי זכויות לפורשים פרישה מוקדמת

יציאה לפנסיה מוקדמת כרוכה בשיקולים כלכליים משמעותיים ביותר לגבי העובד/ת ולגבי בני משפחתו.

לעומת גיל הפרישה החוקי ,לעיתים קרובות  מאפשרות קרנות פנסיה שונות פרישה בגיל מוקדם יותר ובאופן זה מתחילים העובדים הבוחרים בפנסיה מוקדמת לקבל את תשלום הפנסיה עם הגיעם לגיל פרישה מוקדמת שנקבע בחוק ל-60 לנשים ולגברים.

נשים שנולדו עד אפריל 1955 רשאיות אף לפרוש בגיל 58-59 לפי שנת הלידה.

בסקירה המקיפה שלפניך אנו מביאים נקודות משמעותיות בהם יש לשקול ליווי מקצועי באמצעות מומחה מיסוי ופרישה , בטרם קבלת החלטות לגבי יציאה לפנסיה המוקדמת.

מענק יציאה לפנסיה מוקדמת

ארגונים רבים מציעים לעובדים הפורשים מרצון אפשרות לקבל מענק חד פעמי בנוסף או במקום פיצויי הפיטורין. במקרה זה קרן הפנסיה מוקפאת על פי רוב ובגיל הפרישה החוקי מתחיל העובד לקבל את תשלום הפנסיה החודשית בהתאם לסכומים שנצברו.

מסלול חבילות פרישה לבכירים

מסלול חבילות פרישה אופייני לחברות הייטק, מקומות עבודה בו נהנים העובדים מהטבות כגון המשך שימוש ברכב והטלפון של מקום העבודה או מענקי הסתגלות חד פעמיים.

 

פרישה ממקומות עבודה רגילים

הפנסיה המוקדמת מוצעת בדרך כלל לעובדים במגזר הציבורי המחליטים לפרוש מרצון. במסלול זה זכאי העובד לתשלום פיצויי פיטורין ולתשלום פנסיה מוקדמת, המכונה גם פנסיה תקציבית, עד גיל 67 לגברים ו-62 לנשים  מקומות עבודה רגילים ו/או ממשלתיים .

החל מגילאים אלו יחל העובד לקבל תשלומי פנסיה מקרן הפנסיה הכוללת סכומים שנצברו במהלך שנות עבודתו.

הסיבות השכיחות  ליציאה לפנסיה מוקדמת

ריענון כוח אדם

חברות וארגונים, מוסדות ומשרדים בשירות המדינה רואים לנכון לרענן פעם בתקופה את כוח האדם ומציעות הסכמי פרישה מוקדמת לעובדים הותיקים.

סגירת חברה או התמזגותה עם חברה אחרת

מצב זה מאלץ את ההנהלה לפטר עובדים ולהציע לאלו המתאימים לקריטריונים, פרישה בתנאי פנסיה מוקדמת.

פרישה מרצון

פרישה זו מבוססת על התפיסה שהעובד יעזוב את מקום העבודה תוך הסכמה מלאה עם המעסיק.

על פי רוב ההסכמה מועילה לשני הצדדים: המעסיק ירוויח מכך התייעלות של הארגון מבחינת כמות כוח אדם, ביטול משרות מאוישות שניתן לוותר עליהן ואפשרות לרענן את הצוות בעובדים צעירים אשר במקרים רבים מסתפקים בשכר נמוך יותר.

לעובד עשויה הפרישה מרצון לענות על הצורך במנוחה לאחר עשרות שנים של עבודה מעייפת ושוחקת ובעיקר, לספק קצבה קבועה ונוחה.

היוזמה להסכם פרישה מרצון אפשרית הן מצד העובד והן מצד המעסיק: הרקע להצעת הסכם פרישה מצד המעסיק הוא, כאמור, דרך להבריא את החברה, ויוזמה לפרישה מוקדמת המגיעה מן העובד תהא לרוב עקב תחושת מיצוי ושחיקה.

למה חשוב לקבל ליווי מקצועי במהלכים אלה

במידה והרצון הוא הדדי, קיים סיכוי גבוה לכך שהסכם הפרישה יעשה ברוח טובה ויענה על צרכיהם של שני הצדדים.

אולם לא פעם קורה שהסכם הפרישה מרצון נכפה על העובד, באופן כזה שגם אם החליט לוותר על ההסכם ולהמשיך לעבוד, הוא נמצא בסכנת פיטורים.

הדילמה מחריפה לאור העובדה שבמצב של פיטורין תנאי ההסכם שיוצע יהיו עוד פחות טובים מהתנאים שהוצעו במקרה של הסכמת העובד לפרישה מרצון במצב זה מומלץ לבחון שנית את הסכם הפרישה ולהגיע למו"מ על מנת לשפר את התנאים מתוך עמדת שוויון ולא נחיתות מול המעסיק.

על מנת לסייע לעובד לקבל חוזה הוגן ככל האפשר עליו להיות מודע לזכויותיו ולכלים העשויים לעזור לו להשיג הסכם פרישה הטוב ביותר מבחינתו.

ראשית, כל המעוניין לבדוק סכומים המגיעים לו בהסכם הפרישה עוד טרם הדיון עם המעסיק, יכול לבדוק למה הוא זכאי במצב של פרישה מוקדמת באמצעות מחשבון פיצויי פרישה המחשב את סך הפיצויים ושיעורי המס הנגזרים מהם לאחר הזנת הסעיפים בתלוש השכר החודשי.

ייעוץ וליווי באמצעות מומחה פנסיוני מקצועי יעניק לעובד מידע לגבי חובות המעביד לפי החוק כלפי הפורש במסלול פנסיה מוקדמת וכן לגבי חובות הארגון מבחינת הסכמים קיבוציים והסתדרותיים.

לפי סעיף 11 בחוק פיצויי פיטורין, עובד המסיים את עבודתו בגיל הפרישה זכאי לקבל פיצויים גם אם פוטר וגם אם התפטר. לגבי עובדים אשר הגיעו לגיל 60 ורשאים לצאת לפנסיה מוקדמת, משמעות הפיצויים היא שיפסיקו לעבוד ויקבלו החל מרגע הפרישה פנסיה מופחתת עד שיגיעו לגיל הפנסיה הרשמי לפי חוק גיל הפרישה.

הסכם פרישה מרצון מותאם בדרך כלל להסכם הקיבוצי החל על החברה וכולל מענק חד פעמי גבוה ו/או זכויות מוגדלות תמורת הסכמת העובד לצאת לפנסיה מוקדמת.

חשוב לדעת שלפי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורין, תשלומים לקופות הגמל וקרנות פנסיה ואחרות לא מחליפים את פיצויי הפיטורין, אלא רק במקרה שכך נקבע במסגרתו של הסכם קיבוצי.

אם בהסכם הקיבוצי נקבע שעובד החותם על הסכם פרישה מרצון מוותר על פיצויי הפיטורין בנוסף לויתור על הכנסתו החודשית (בגלל סיום עבודתו), כדאי לוודא שהמענק או הזכויות בהסכם הפרישה גבוהים יותר ואכן משתלמים.

זאת לאור העובדה שבדרך כלל ההוצאות גדלות לאחר הפרישה בגלל זמן המתפנה לבילויים או, להבדיל, בגלל הזדקקות לסיוע רפואי או אחר.
בנוגע לדמי ביטוח לאומי, מעסיק המשלם פנסיה לאדם המקבל פנסיה מוקדמת חייב לשלם תשלומי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות עבור הפנסיונר ולנכות אותם מהפנסיה המשולמת.

מקבל הפנסיה פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות ומשלם הפנסיה לא ינכה את דמי הביטוח מפנסיית הפורש במקרים מסוימים כגון מבוטח שהגיע לגיל פרישה.

 

לפני שמחליטים על פנסיה מוקדמת

יציאה לפנסיה מוקדמת כרוכה במכלול רחב של שיקולים כלכליים ואישיים ולכן, מומלץ בהחלט לפנות לקבלת יעוץ וליווי מקצועי רב תחומי.

רק לאחר שיחה עם אנשי מקצוע, ניתן לקבל החלטות מושכלות, כאלה שיטיבו עם העובד/ת שנמצא בישורת האחרונה של הקריירה התעסוקתית שלו, על מנת לדאוג לזכויות שלו מגיל פרישה והילך.

לקבלת ייעוץ וליווי ראשוני באמצעות מומחה מיסוי ופרישה

השאירו פרטים וכבר מומחה מטעמינו יתחיל לעבוד עבורכם

x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.